jueves, 31 de mayo de 2012

CAMPIONAT D'ARAGÓ INDIVIDUAL I CLUBS CATEGORIES INFANTIL I SÈNIOR

Se celebrarà dissabte que ve dia 2 de Juny de 2012, en el Palau dels Esports de Saragossa (Ou) en horari de matí.

Campionat d'Espanya Edat Escolar, Càceres 2012

El cap de setmana passat, 11-13 de maig, es va disputar a Càceres el Campionat d'Espanya de Gimnàstica Rítmica Edat Escolar en el qual participen gimnastes d'entre 14-16 anys. La comunitat càntabra va estar representada per les millors gimnastes de la regió en aquesta franja d'edat: Gema Villanueva del Club *GR Santander, *Cadela Haro, Celia Haro, i Paula García del club *EDM *Torrelavega, i tècnics de tots dos clubs.

viernes, 18 de mayo de 2012

Almudena Cid retirada

La de Vitòria s'acomiada de l'alta competició amb una final impecable
S'ha ficat entre les vuit primeres en superar a la israeliana i a la búlgara
La russa *Kanaeva venç clarament en un concurs marcat per la polèmica amb els jutges
*Kapranova i *Bossanova van mantenir un vibrant duel pel bronze
L'espanyola Almudena Cid ha tancat la seva carrera esportiva amb un nou diploma olímpic en la seva quarta final consecutiva en uns Jocs en quedar en vuitè lloc en una competició que ha coronat a la russa *Evgeniya *Kanaeva com a nova reina del tapís.

D'aquesta forma, la *gimnasta de Vitòria de 28 anys -la més veterana tant en individual com en equips- ha complert el seu objectiu, aconseguint a més el mateix registre que a Atenes 2004.

Per tancar el seu *larguísima trajectòria professional, l'espanyola va amarrar la cinta amb el peu en l'últim moviment de l'exercici. Es va aixecar, es va inclinar i va besar el tapís. No va plorar. Va ser feliç. Havia descarregat tota la seva emoció en la prèvia.

Cid ha acabat en el vuitè lloc, per davant de les *gimnastas *búlagara i israeliana, amb un total de 68.100 punts. Era on podia arribar la de Vitòria, que només va tenir davant a *gimnastas prestigioses, respectades pel jurat i per les quals no hi ha fàcil abast. De fet, per a ella estar en *pekín ja era un premi a la seva carrera.

      jueves, 3 de mayo de 2012

      G.Ritmica masculina

      La rítmica sempre ha estat un esport de noies, però des de fa anys cada vegada són més els nois que es dediquen a aquest esport. Fins ara han competit amb les noies en el mateix campionat i normalment ells són els que es porten l'oro.la Real Federació Espanyola de Gimnàstica des de 2005 va permetre que els homes competissin en campionats nacionals perquè la Federació Internacional de Gimnàstica (*FIG) no tenia cap norma que impedís aquesta participació.
      Parlava de Rubén Oriola ja que gràcies a ell i a les seves ganes de competir igual que les noies, s'ha pogut portar aquest projecte a cap. Ell és el nº1 de la rítmica espanyola. És el veterà, el primer *gimnasta federat, el primer campió internacional i el primer a nivell nacional. «En els últims nacionals vaig guanyar l'or amb 12 punts d'avantatge, i el normal és fer-ho amb 0,25, 0,50…1 punt com a molt», afirma orgullós.


      Els cinc aparats de G.Ritmica

      Corda
        Material: cànem o qualsevol altre material sintètic.
        Llarg: d'acord a l'alçada de la *gimnasta, aquesta es mesura des de la punta del peu fins a les espatlles, doblegada per la meitat.
        Extrems: té nusos a manera de mànecs. Els extrems (no una altra part de la corda) poden ser embolicats en una longitud de 10 cm a manera de decoració.
        Forma: a tot arreu el mateix diàmetre o més estret en el centre.
        Execució: les figures tècniques poden ser fetes amb la corda tibant o solta, amb una o les dues mans, amb o sense canvi de mans. La relació entre l'implemento i la *gimnasta és més intensa que en altres casos.
        Moviments: girs, cops, salts, llançament...
        Grup Corporal Obligatori: salts i girs.

          Aro

         Material: fusta o plàstic (ha de ser o rígid, d'un material que no es doble).
        Diàmetre: 80 cm a 90 cm a l'interior.
        Pes: almenys 300 g.
        Forma: el cèrcol pot ser llis o aspre. Pot ser embolicat (total o parcialment) amb una cinta adhesiva de color.
        Execució: el cèrcol defineix un espai. Aquest espai és usat al màxim per la *gimnasta, qui es mou dins del cercle format. L'execució del cèrcol requereix freqüents canvis del moviment, i el principal requeriment és la bona coordinació dels moviments.
        Moviments: llançament, desplaçament, rodada...
        Grup Corporal Obligatori: S'usen els quatre tipus per igual, aquests són: flexibilitats i ones, salts, equilibris i girs.

         Pilota

         Material: goma o plàstic.
        Diàmetre: 18 a 20 cm.
        Pes: almenys 400 g.
        Execució: la pilota és l'únic implemento en el qual l'agarrar-ho amb força no està acceptat. Això significa que es requereix una relació més suau i delicada entre el cos i l'implemento. Els moviments de la pilota van en perfecta harmonia amb el cos. La pilota no ha de quedar immòbil en el sòl, ha d'estar rodant, girant, etc. en aquest lapsus. Espectaculars llançaments amb control i precisió en les recepcions són elements dinàmics.
        Moviments: rebots, girs, figures en forma de 8, llançaments, recepció amb braços, cames, etc., rodaments dirigits i no dirigits, gegantesca, retenció, lliscaments...
        Llançaments: El llançament de la pilota és una successió d'impulsos que vénen des de les cames, a través d'una lleugera flexió de tot el cos fins a arribar a la punta dels dits. El cos i els braços s'estenen cap a l'adreça del llançament. La recepció de la pilota ha d'efectuar-se sense soroll, per tant s'esmorteeix, amb una extensió de braços cap a la pilota, per finalitzar el moviment seguint la línia que porta, enllaçant amb un altre element o finalitzant l'exercici.
        Pot: Per realitzar exercicis de pot, la mà ha d'emmotllar-se a la forma de la pilota; la nina ha d'estar fixa, el braç i els genolls acompanyen el moviment de la pilota amb una flexió i extensió de cames. En el moment del pot acompanyarem la pilota amb la mà fins que surti de la mà. La recepció ha de ser silenciosa, seguint la línia del moviment. Existeixen pots a una i dues mans, laterals o frontals depenent del desplaçament o de l'exercici que els acompanyi.
        Rodaments: Els rodaments són característics en la pilota: es poden fer en el sòl o en el cos de la *gimnasta (braços, tronc, cames). Els rodaments s'inicien amb un acompanyament del braç i la mà. Durant el recorregut, la pilota ha de romandre en contacte amb la superfície de rodament de la *gimnasta o el sòl, i en acabar ha de ser *recepcionado amb alguna part del cos.
        Rotacions: Les rotacions es poden realitzar sobre el sòl o sobre el cos de la *gimnasta, de manera que la pilota de voltes al voltant del seu eix després de transmetre-li un impuls amb la mà, quan acaba la rotació la pilota ha de *recepcionarse per alguna part del cos de la *gimnasta.
        Balancejos: La pilota, com el nom de l'element ho indica, ha de ser balancejat suau i naturalment, amb la mà relaxada, sense prendre la pilota.
        Moviments en Vuit: Com el nom ho assenyala, s'ha de moure la pilota amb forma de vuit, la *gimnasta ha de tenir la mà relaxada, mai prendre la pilota. Són molt necessàries en aquest element l'amplitud i l'elegància del moviment.
        *Circonducciones: Igual que en els dos casos anteriors, la mà ha d'estar completament *distensa i posat la pilota sobre ella. El moviment de la pilota aquesta vegada té forma circular. Tant aquest element com els dos recentment esmentats es poden realitzar a una o a dues mans.
        Grup Corporal Obligatori: flexibilitats i ones i salts.

           Mazes

           Material: Plàstic, cautxú, fusta.
          Llarg: 8 a 5 dm des d'un extrem a l'altre.
          Pes: Almenys 150 g per maça.
          Parts:
          Cos: Part *protuberante.
          Coll: Part prima.
          Cap: Part esfèrica.
          Execució: La *gimnasta usa les maces per executar *molinetes, voltes, llançaments i tantes figures asimètriques com sigui possible, combinant-les amb les moltes figures que s'utilitzen en la gimnàstica sense *implementos. Quan es copegen les maces, no s'ha de fer amb força. Els exercicis amb maces requereixen un sentit del ritme altament desenvolupat, màxima coordinació psicomotora i precisió. Les maces són especialment apropiades per les *gimnastas *ambidiestras.
          Moviments: Llançaments amb les dues o amb una, *molinetes, cops, retenció, lliscament...
          Grup Corporal Obligatori: Equilibris i girs.

             Cinta

             


            Material: setí o un material no *almidonado. Té una vareta denominada estilet, que pot ser de fusta, bambú, plàstic o fibra de vidre.
            Ample: 4 cm a 6 cm.
            Llarg: fins a 6 m.
            Pes: almenys 35 g (sense l'estilet ni la unió).
            Execució: la cinta és llarga i lluminosa i pot ser tirada en totes adreces. La seva funció és crear dissenys en l'espai. Els seus vols en l'aire creen imatges i formes de tot tipus. Figures de diferents grandàries són executades en diversos ritmes.
            Moviments: espirals, ziga-zaga, gegantesca, llançament...

            Grup Corporal Obligatori: girs i salts.

              viernes, 20 de abril de 2012

              Història de la gimnàstica ritmica

              A gimnàstica rítmica esportiva sorgeix com a esport en la dècada dels 30, en la Unió República Socialistes Soviètiques. Té els seus antecedents històrics en els moviments i sistemes gimnàstics que amb diversos sistemes sorgeixen al segle XVIII en tota Europa Occidental.la gimnàstica rítmica moderna es va desenvolupar a la fi de la dècada de 1950. La primera campiona mundial de gimnàstica rítmica va ser Ludmila Savinkova, de la Unió Soviètica. L'any 1975 va ser formada la Comissió Tècnica de la Gimnàstica Rítmica. En 1983 es va instituir la Copa del Món de Gimnàstica Rítmica.en 1984 pansa a formar part dels Jocs Olímpics de Los Angeles que va guanyar la canadenca Lori Fung.

               En aquests moments, Bulgària, Itàlia, Bielorússia i Rússia ocupen els primers llocs de la classificació mundial. Avui dia la gimnàstica rítmica és un dels esports més practicats entre les nenes i adolescents.